juli 25, 2024

Astmafondshollandsmidden

Alles over medisch, zorg en beauty

Gebruik van slaappillen

Slaappillen zijn stimulerende middelen die invloed hebben op de zenuwen. Er zijn verschillende merken, vormen en doseringen. Slaappillen worden niet altijd toegediend tegen slaapstoornis maar ook tegen andere ziekte beelden waar ontspanning en rust nodig is om te kunne functioneren of genezen.

Omdat de meeste slaappillen onder het Opiaat wet vallen kun je deze alleen in overleg van een doktersrecept kopen.

Benzodiazepinen worden niet alleen als slaapmiddel voorgeschreven maar ook om angst te verminderen, tegen spierspanningen en als anti-epileptica. De verschillende benzodiazepinen verschillen in de snelheid van het intreden van de werking en in werkingsduur hierdoor kunnen artsen beter bepalen welk middel het beste zou kunnen werken bij bepaalde stoornis.

De benzodiazepine die als slaapmiddelen voor geschreven worden kun je onderverdelen in vier soorten gelet op de duur van de werking

  • Zeer kort werkend benzodiazepinen
  • Kortwerkend benzodiazepinen
  • Middellang werkend benzodiazepinen
  • Langwerkende benzodiazepinen

Overige slaapmiddelen zijn:

  • Melatonine wordt voorgeschreven als slaapmiddel aan patiënten die leiden aan slaapstoornis als gevolg van tekort Melatonine hormoon in het lichaam. Het Melatonine hormoon wordt natuurlijk geproduceerd in het menselijk lichaam en regelt onze biologische klok die zorgt voor een slaap en wakker worden ritme.
  • Hoewel Zolpidem en Zopiclon niet ervoor zorgen dat je langer slaap worden ze toch voor geschreven bij slapeloosheid maar als een inslaper welke de slaaplatentie verkort waardoor je sneller inslaap kan vallen. Het verschil van Zolpidem en Zopiclon en benzodiazepinen is dat ze geen of nauwelijks angstverminderend affect. Zolpidem is een slaapmiddel die beter bekend is als Stilnoct.