mei 25, 2024

Astmafondshollandsmidden

Alles over medisch, zorg en beauty

Antwoorden op veelgestelde vragen over drugsverslaving

In deze blog beantwoorden we een drietal veelgestelde vragen over drugsverslaving.

Wordt drugsverslaving gezien als ziekte?

Kortgezegd is het antwoord ja, maar in werkelijkheid ligt het antwoord ietsje ingewikkelder. Bij het ontstaan en het verloop van een drugsverslaving zijn je hersenen betrokken. Je hersenen zitten jou in de weg wanneer je wilt stoppen met de drugs en wilt genezen van de verslaving. Dat maakt het afkicken van een verslaving ontzettend moeilijk en zorgt er dus eigenlijk voor dat je het niet alleen kan doen. Verder is het zo dat naarmate de drugsverslaving langer voortduurt, er iets permanent verandert in jouw hersenen. Die verandering zorgt ervoor dat jij als persoon nog gevoeliger wordt voor verslavingen. Vanuit bovenstaande beredenering kun je dus zeggen: Ja, drugsverslaving is een ziekte.

Hoe kun je het beste in gesprek gaan met een drugsverslaafde?

Kies een goed en rustig moment. Wanneer een verslaafde net gebruikt heeft, is niet zo’n moment. Wacht dus een rustig moment af, wanneer de verslaafde nuchter is en ga op een open en rustige manier het gesprek aan. Vraag aan diegene hoe hij/zij gesteund zou willen worden in zijn/haar herstelproces en maak daar afspraken over. Geef de verslaafde nooit het gevoel dat de verslaving en de daarbij ontstane problemen zijn/haar schuld zijn. Benadruk wat wel goed gaat en vier die overwinningen dan ook.

Hoe komt het dat drugs zo verslavend zijn?

Vaak begint het heel onschuldig. Tenslotte kiest niemand er bewust voor om verslaafd te raken aan drugs. Het gevaar zit hem in het feit dat men vaak snel en vooral onbewust al verslaafd kan raken aan drugs en daarbij de controle verliest. Wanneer men regelmatig drugs gebruikt over een bepaalde periode, is de kans groter dat er een verslaving aan zit te komen of dat die er al is.

Waarom iemand verslaafd raakt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kunnen persoonlijke omstandigheden een rol spelen. Maar ook medische oorzaken, erfelijkheid en invloed vanuit de omgeving kunnen een rol spelen bij het verslaafd raken aan drugs.

Bron: connection-sggz.nl