april 27, 2024

Astmafondshollandsmidden

Alles over medisch, zorg en beauty

Rollators helpen je veilig vooruit

Je ziet ze steeds meer verschijnen op trottoirs en in supermarkten: rollators. Dat is niet voor niets. Voor mensen die ze benutten, is hun leven ineens een stuk mobieler. Ook hebben ze vaak goede steun als ze een tijdje rechtop staan. Is het ook iets voor jou? Er zijn een aantal kenmerken die je kunt hebben waardoor je wellicht veel beter af zou zijn met een rollator. Bijvoorbeeld als je:

  • val gedrag vertoont;
  • moeite hebt met lopen;
  • moeizaam beweegt;
  • snel uit balans raakt;
  • niet echt lang zonder hulp overeind kunt staan.

Die symptomen wijzen er al op dat je met een rollator een stuk beter af bent. Je wilt toch niet dat je wereld steeds kleiner wordt en dat je nog overal kunt komen?

Van zwaar duwen tot licht schuiven

Meer dan dertig jaar terug verscheen de rollator in het straatbeeld. En hij is gebleven, alleen wel in een andere vorm dan vroeger. De eerste generatie was zeer stevig en van staal gemaakt. Ze waren erg veilig maar je moest wel echt duwen om ze vooruit te krijgen. Later kwamen er lichtere modellen in zwang. Modellen die je ook snel in en uit elkaar kon vouwen. Nieuwe rollators zijn ook voorzien van een boodschappen rek; dat scheelt tassen en mandjes. Vooral in de supermarkt heeft de rollator zo dus twee functies: je loophulp en je boodschappentas op wielen.

Rollators zijn ook meubilair geworden

Veel hulpmiddelen hebben tegenwoordig ook een zitje. Stop je op weg naar de stad of naar een winkel even? Omdat het zonnetje lekker schijnt? Vlij je dan neer op je eigen meeneembankje en geniet van het straatleven of van het park. Hoe lekker je zit bepaal je zelf. Goedkopere modellen hebben plastic zittingen. En een wat duurder model zit aangenamer vanwege een nylon zitje.

Let even op het frame

Rollators nemen ruimte in. Als je ze niet gebruikt, kun je ze tegenwoordig inklappen. Dat kan op twee manieren. Het oude, normale frame klapte je met beide handen in. Het bleef daarna niet vanzelf overeind, dus je moest zo’n rollator neerleggen. Handiger is een hulpmiddel met een kruisframe. Je hoeft alleen aan een koord te trekken en zo’n rollator vouwt zichzelf klein. Maar blijft nog wel op vier wielen overeind. Dus bukken is niet nodig om hem daarna weer te gebruiken. 

De basis van rollators: wielen

Het looprekje had ze niet. Maar de rollator rijdt er prima op. Dus even aandacht voor de wielen. Niet alle rollators rijden op dezelfde wielen. Zo heb je er met zachte wielen. Die zijn van rubber en vangen lichtje stootjes best goed op. Want een rollator kan wat gaan bibberen door vloeren die niet mooi vlak zijn. Zachte wielen helpen om je schouders en polsen niet teveel door elkaar te schudden. Met zachte wielen kun je ook de straat wel op. Dat geldt niet voor hulpmiddelen met harde wielen. Die zijn echt bedoeld voor gladde vloeren, zoals tegelvloeren of vloeren met tapijt. Zachte wielen zijn gemonteerd op echte indoor-rollators. Die gebruik je dus het best binnenshuis. Een derde type is voorzien van luchtbanden. Inderdaad, net als een fiets. Dit zijn hulpmiddelen waarmee je overal terecht kunt. Soms zijn ze echter wel wat groot om binnenshuis te gebruiken.

Bestel jouw nieuwe hulpmiddelen op Podobrace.nl.