juli 25, 2024

Astmafondshollandsmidden

Alles over medisch, zorg en beauty

Vierkante ogen door videogames

Vierkante ogen door videogames

 

We hebben allemaal de waarschuwing wel eens gehad. Van onze vaders, van onze moeders. ‘Zit niet zo dicht op de TV! Je zult vierkante ogen krijgen!’ Er zijn misschien niet zoveel mensen met vierkante ogen, maar zit er misschien toch wat waarheid achter de waarschuwing? Is er een kans dat het te dicht op te tv zitten, of het langdurig spelen van video spellen je vierkante optische organen kan opleveren?

De veiligste gok is, nee, het langdurig spelen van video spellen gaat je geen vierkante ogen opleveren. Het is zelfs zo, dat het niet uitmaakt hoe dicht, of hoe lang je tv kijkt, je gaat er geen vierkante ogen van krijgen. Of driehoekige. Of welke andere vorm dan ook dan de vorm waarmee je bent geboren. Maar er zijn andere gevaren waarvan je op de hoogte moet zijn en als je contact lenzen draagt moet je het een beetje veiliger spelen dan de meeste mensen.

Natuurlijk, als het waar was dat het spelen van video spellen je ogen vierkant zouden maken, dan zouden de meeste van ons vierkante ogen hebben. De gloed van een monitor zal werken op dezelfde manier en daarom horen de mensen die 8 uur per dag aan het werk zijn achter een scherm de meest vierkante ogen te hebben.

De gloed van monitoren kunnen je ogen vermoeid maken, maar de kans is groter dat je een RSI hand krijgt van het rammen op de knoppen dan dat je problemen met je ogen krijgt. Als je acuvue oasys contactlenzen draagt, moet je wel oppassen met deze vermoeidheid en ook uitdroging. Wat simpele oogdruppels kunnen je hierbij helpen en ook het nemen van pauzes tussen het staren naar de monitor of tv. Het helpt ook wat oog training uit te voeren, door het focussen op dingen op verschillende afstanden. Staren naar een scherm betekend dat je niet bezig bent met het verleggen van je focus, en dus zijn regelmatige pauzes waar je een andere focus hebt erg behulpzaam om vermoeidheid tegen te gaan – en ervoor te zorgen dat je ogen niet vierkant worden.

Je ogen horen gebruikt te worden – alleen niet overgebruikt. Ze zullen vast niet vierkant worden, dus we kunnen deze mythe wel tot onzin bestempelen.