Wanneer je last hebt van astma, is er sprake van een ontsteking aan de longen. Deze ontsteking is chronisch. Dat betekent dat hij blijvend is en je er mogelijk veel klachten van kunt krijgen. Dat hoeft niet te betekenen dat je dag in dag uit volop last zult hebben van klachten. Het kan namelijk ook zo zijn dat er periodes zijn waarin het lijkt alsof de astma zelfs genezen is en je nauwelijks last hebt van prikkels. Toch betekent dit niet dat er sprake is van genezing, want zoals gezegd is de ontsteking chronisch.
Soms komt het voor dat mensen niet doorhebben dat ze astma hebben. Daarom is het goed om te weten dat er een aantal signalen zijn waaruit je zou kunnen opmaken dat het tijd is om naar de dokter te gaan om vast te stellen of je wel of geen astma hebt. Voorbeelden van dergelijke signalen zijn situaties waarin je longen snel geprikkeld raken door uitlaatgassen van vele auto’s (en daarmee de hoge concentratie fijnstof die zich in de lucht bevind), de aanwezigheid van huisstofmijt of bepaalde huisdieren. Een van de dingen die astma zo bijzonder maakt, is dat niet iedereen hetzelfde reageert op de prikkels en bovendien ook niet van dezelfde prikkels last hoeft te hebben.
Welke soorten astma zijn er?
Astma kun je onderverdelen in diverse soorten. Een soort die erg vaak voorkomt is allergisch astma. Zoals je wellicht al vermoed reageer je bij deze soort op bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld de huisstofmijt of huisdieren die huidschilfers afgeven.
Een andere astma soort is de inspanningsastma. Ook hier verklapt de naam eigenlijk al op welk gebied deze soort betrekking heeft, namelijk op het gebied van fysieke inspanningen. Dit heeft als gevolg dat bij het uitoefenen van bepaalde sporten je last kunt krijgen van de klachten. Het is dan ook belangrijk om niet op eigen initiatief allerlei vormen van fysieke inspanningen te gaan verrichten. Ga daarom naar de behandelend arts toe en overleg welke vormen van sport in jouw situatie geschikt zijn en hoe je deze sporten het beste kunt beoefenen.
Astma, wat nu?
Wanneer er geconstateerd wordt dat je astma hebt, kun je met de behandelend arts in gesprek gaan om te kijken met welke maatregelen je hinder van prikkels waarop jij heftig reageert kunt reduceren. Ook zijn er tal van hulpmiddelen ontwikkeld waarmee artsen kunnen monitoren in welke mate hun patiënten de astma om controle hebben en op die manier kunnen concluderen of de behandeling die ze aan hun patiënt hebben voorgeschreven het beoogde effect oplevert of dat er juist bijsturing nodig is. Een voorbeeld van een dergelijk hulpmiddel is de NHG standaard astma. De standaard geeft richtlijnen die van diagnose tot en met het monitoren van de patiënt gebruikt kunnen worden.
Naast het gebruik van de hulpmiddelen en het treffen van een aantal maatregelen is het ook belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. Dit betekent voldoende sporten (uiteraard in overleg met de behandelend arts) en het nuttigen van gezonde voeding. Uiteindelijk kan het de combinatie van maatregelen, het gebruik van hulpmiddelen en de levensstijl zijn die ertoe leiden dat je de astma goed onder controle kunt houden en de mate waarin je last hebt van klachten kunt beperken. Uitgangspunt hierbij is dat je, zodra je vermoed dat je astma hebt, contact opneemt met je huisarts zodat er in een zo vroeg mogelijk stadium de juiste stappen gezet kunnen worden.
Meer verhalen
Vervelende huidaandoening
Snurkpagina.nl helpt je te stoppen met snurken
add behandelen kan tegenwoordig!