juni 24, 2024

Astmafondshollandsmidden

Alles over medisch, zorg en beauty

De realiteit van cocaïneverslaving 

Cocaïneverslaving is een krachtige en destructieve kracht. Naar schatting 1,5 miljoen Amerikanen lijden aan cocaïneverslaving, en velen van hen beseffen het werkelijke gevaar van deze stof pas als het te laat is. In deze blogpost gaan we dieper in op de realiteit van cocaïneverslaving, inclusief hoe het de lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloedt en hoe je de tekenen van een verslaving bij jezelf of iemand van wie je houdt kunt herkennen.  

Wat is cocaïne? 

Cocaïne is een krachtig stimulerend middel dat wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant. Bij gebruik veroorzaakt het intense gevoelens van genot, maar deze effecten zijn van korte duur en kunnen gepaard gaan met depressie, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid en zelfs paranoia wanneer ze uitgewerkt zijn. Cocaïne wordt meestal gesnoven of direct in de bloedbaan geïnjecteerd, maar kan ook worden gerookt of oraal worden ingenomen. De drug veroorzaakt een “high” die slechts 15 tot 30 minuten na gebruik aanhoudt.  

De gevolgen van een cocaïneverslaving 

Cocaïneverslaving heeft zowel fysieke als psychologische gevolgen voor de slachtoffers. Fysiek kan langdurig cocaïnegebruik leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte, toevallen, ademhalingsstilstand, coma of overlijden. Mentaal kan chronisch cocaïnegebruik leiden tot persoonlijkheidsveranderingen en extreme stemmingswisselingen zoals agressie en paranoia. Cocaïneverslaafden kunnen ook last hebben van hallucinaties of wanen die kunnen leiden tot impulsief gedrag zoals stelen of geweld tegen anderen.  

Een verslaving herkennen bij jezelf of bij iemand van wie je houdt 

Als je vermoedt dat iemand die je kent aan een cocaïneverslaving lijdt, zijn er bepaalde tekenen waar je op moet letten die verder gaan dan alleen lichamelijke symptomen zoals desoriëntatie of gewichtsverlies. Deze omvatten frequente stemmingswisselingen (vooral tussen extreme pieken en dalen), moeite met concentreren of goed slapen, zelfs als je geen cocaïne gebruikt; drastische veranderingen in gedrag zoals impulsiviteit; agitatie; geheimhouding; financiële problemen door het uitgeven van geld aan drugs; liegen over drugsgebruik; zichzelf isoleren; verwaarlozen van gezins verantwoordelijkheden zoals werk of school; en meer.  

Conclusie  

Cocaïneverslaving is een ernstig probleem dat elk jaar miljoenen mensen wereldwijd treft – en dat aantal groeit nog steeds. Als u denkt dat uzelf of iemand van wie u houdt aan een verslaving aan deze krachtige drug lijdt, dan is het belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken om verdere schade, zowel lichamelijk als geestelijk, te voorkomen. Er zijn speciale hulpbronnen beschikbaar voor mensen die met een verslaving worstelen, dus aarzel niet om vandaag nog hulp te zoeken!

Bron: CACN Verslavingszorg